Konsten att inreda ett sovrum

Sovrum

Att inreda ett sovrum handlar om mer än att skaffa en säng och bra förvaring. Att inreda ett sovrum handlar om att skapa det utrymme där du har möjlighet att fjärma dig från omvärldens krav och stress, en reträttplats där du får möjlighet att återhämta dig efter en ansträngande dag och där du får välbehövlig vila. Genom att tänka till kring de val du gör avseende din sovrumsinredning möjliggör du skapande av just en sådan oas. Du behöver tänka både helhet och detaljer – övergripande färgschema, texturer och belysning. Glöm inte heller att valet av sängkläder kan ha avgörande inverkan på din nattsömn. Butiken The White Plot har många snygga och lyxiga sängkläder av olika bomulls- och silkesblandningar. Det viktigaste är att du följer din magkänsla om vad du tycker är vackert, avkopplande och välgörande för just dig.

Hur ska du börja?

Det första du bör göra är att fråga dig själv vad du vill ha för slutresultat. Ska det vara ett avkopplande rum? Ett sensuellt rum? Ett rum där du kan hänga upp din konst? Ett rum du delvis kan använda som arbetsrum? Kort sagt – vilken funktion ska ditt sovrum ha. Rita upp en planskiss och skissa in de möbler som behövs för att möta dessa behov. Därefter kan du börja att samla inspiration från inredningstidningar som Nya Rum, i butik eller på nätet. Lägg märke till vilka detaljer du fastnar för. Det kan exempelvis röra sig om en armatur, en matta eller ett specifikt mönster.

Tips för liten budget

Även med liten budget kan du åstadkomma stor förändring i ditt sovrum. Ett plottrigt och stressande rum kan anta närmast zen-liknande egenskaper om du gör en rejäl utrensning. Ett fräscht lager väggfärg och ny bäddtextil räcker långt. Det är inte ett måste att ha gardiner, såvida du har persienner eller liknande för att hålla ljuset ute och hindra insyn. När du väl skapat ett avskalat och minimalistiskt rum är det dags att föra in ett eller ett par föremål som lyfter sovrummet från neutral bas till din själsliga oas. Det kan röra sig om en vacker lampa eller ett intagande tyg.

Konsten att jobba med textur

Ett effektivt sätt att skapa en luxuös och vilsam atmosfär i ett sovrum är att jobba med olika typer av material och textilier. Tänk dig att du vill försöka stimulera så många sinnen som möjligt. Ett mjukt trägolv och en sänggavel i sammet mot rustika linnegardiner och en silkeslen cashmerepläd draperad över sängen. Finaste lakan i egyptisk bomull eller mjuk flanell – din budget får avgöra vad du väljer att satsa på. Tänk på att även second handfynd kan fylla en funktion här – de mjukaste lakanen är ofta de av linne som tvättats många gånger. Fluffiga kuddar i ejderdun är också en lyxig detalj för den som vill ha det bäst i sängen.