Stödstrumpor är det moderiktiga hälsoplagget.

Här är något som hjälpt mig mycket: stödstrumpor. Det spelar ingen roll om det är när du flyger, springer eller ska stå upp en hel dag. Stödstrumpor hjälper dina ben att orka mer, minskar risken för fula och smärtsamma åderbråck samt snabbar på återhämning efter tuffa träningspass.

En kompressionsstrumpa fungerar genom att de sätter tryck på benet för att blodet ska pumpa till hjärtat. Detta förhindrar ansamling av vätska i dina ben och fötter, vilket säkerställer att korrekt blodcirkulation upprätthålls för att syre ska komma till dina benvävnader. Kort sagt kan en kompressionsstrumpa hjälpa till att leverera syrerikt blod till dina benmuskler och därmed förhindra många hälsokomplikationer.

Dessutom är stödstrumpor numera ett modeplagg, till exempel Solideas stödstrumpbyxor passar såväl till såväl nyårsfesten som kontorsarbete. Vill du orka mer och känna dig snygg är stödstrumpbyxor perfekt. Tack vare kompressionen så blir det ett bra shapewear plagg som både håller upp och håller in. Normalt sett använder man något tjockare trådar i kompressionsplagg samt syr dem tätare vilket gör plaggen lite hållbarare. Kan det bli bättre?

Beroende på vilken modell du väljer så kan du se snygg och professionell ut, snygg och partystylad eller elegant och moderiktig. Oavsett vad du väljer så kommer benen må fantastiskt och därmed du också.

Här är några hälsofördelar med stödstrumpor

  • Ökar blodcirkulationen i benen
  • Minskar svullnad/risk för svullnad i benen
  • Minskar risk för åderbråck

När du ska ut i spåret eller in på gymmet så finns funktionella stödstrumpor (eller kompressionsstrumpor som de också kallas) som är slitstarka och torkar snabbt. Oavsett om du ska lyfta tungt, springa långt eller hoppa upp och ner på en crossfitlåda så är det benen som får kämpa mest. Då passar det extra stödet perfekt och har du risk för åderbråck så är den förebyggande effekten viktig.

Ännu viktigare efter ett långt träningspass är att man får bort mjölksyra och slaggprodukter från musklerna i benen så de återhämtar sig snabbare. Därför är det bra att ha stödstrumpor efter träningspasset för att maximera återhämtning.

Dagens stödstrumpor tillverkas också i material som andas lätt och är mjukt och följsamt. Perfekt för långa resor när du sitter stilla en längre tid. När man flyger så är lufttrycket lågt vilket ökar risken för svullna ben och blodpropp. Kabinpersonal har därför nästan alltid olika typer av stödstrumpbyxor när de jobbar och stödstrumpor kallas också resestrumpor eller Travel Socks eftersom de är så bra att ha när man flyger.